Omgaan met woedeaanvallen van je hoogsensitieve kind

Je kind heeft een woedeaanval en het voelt alsof je met je rug tegen de muur staat. Even was er rust en het leek het goed te gaan, maar dan ineens heeft je zoon of dochter weer een uitbarsting. Je kind scheldt, gooit met spullen, gaat slaan of begint te schoppen.

Machteloos

Als ouder voel je je op zo’n moment machteloos. Zeker als dit vaak gebeurt en je aan het einde van je Latijn bent. Je komt in een negatieve spiraal terecht en reageert ook negatief op je kind als er niets aan de hand is. Dit is begrijpelijk, omdat als je moe bent het moeilijk is om positief te blijven. Terwijl je dit wel wil, want diep van binnen weet je dat je zoon of dochter vriendelijk en lief is.

De oorzaak van een woedeaanval bij hoogsensitieve kinderen

Woedeaanvallen kunnen ontstaan als er teveel prikkels binnenkomen en een kind niet in staat is om deze te verwerken. Hoogsensititieve kinderen zijn hier extra gevoelig voor, omdat zij prikkels intensiever verwerken dan anderen. Het ene hoogsensitieve kind trekt zich terug, een andere kind slaat om zich heen.

Uit het niets

Een uitbarsting lijkt soms uit het niets te komen, omdat de overprikkeling tijdens een langere periode kan opbouwen. Dit kan bijvoorbeeld in de klas komen door allerlei geluiden, fel licht, de stemming van de andere kinderen en van de leerkracht. Of thuis door ruzie met een broertje of zusje. Ook een combinatie van een feestje, een belangrijke voetbalwedstrijd en nog een cito-toets op school kan overprikkeling veroorzaken.

Te veel prikkels

Het ene moment heb je een kind dat aardig voor je is en graag met andere kinderen speelt. Het andere moment wordt je kind agressief. Je zoon of dochter heeft dan zoveel prikkels te verwerken gekregen, waardoor een woedeuitbarsting bijna onvermijdelijk is. Het kan om iets kleins gaan en vaak verwacht je het niet op dat moment.

Overprikkeling proberen te voorkomen

Als kinderen vaak overprikkeld zijn, is het belangrijk om grenzen te bepalen voor je kinderen. Kijk of je activiteiten kunt schrappen of dat je met school in gesprek kunt over wat er mogelijk is in de klas. Daarbij helpt een duidelijke planning vaak, zodat kinderen niet worden overvallen omdat ze ineens naar een feestje gaan. En yoga- of mindfulnessoefeningen kunnen helpen om beter om te gaan met prikkels.

De relatie met je kind

Helaas is het niet altijd mogelijk om woedeaanvallen te voorkomen, er zijn omstandigheden die moeilijk te beïnvloeden zijn. Waar je wel invloed hebt als ouder, is op de relatie die je met je kind hebt. Want zou het niet fijn zijn als je weer positief naar je kind kunt kijken? Als je niet de hele tijd je zoon of dochter hoeft te corrigeren? Dit kun je beïnvloeden door de manier waarop je reageert tijdens een woedeaanval en door naar de positieve kanten van je kind te kijken via complimenten.

Wat te doen bij een woedeaanval

Het is niet mogelijk om met je kind te communiceren tijdens een uitbarsting. Door de heftige emotie is je kind niet in staat om te begrijpen wat je zegt. Bij een gevaarlijke situatie haal je je kind hier rustig uit weg. Bijvoorbeeld als een kind een ander kind gaat slaan of als je kind glas breekt. Dit doe je door zo min mogelijk te zeggen. Als je iets wil zeggen zeg dan op rustige toon bijvoorbeeld: ‘Als je weer kalm bent, dan vind ik dat fijn.’

Omgaan met het gedrag

Besteed geen aandacht aan het negatieve gedrag, want alles dat aandacht krijgt dat groeit. Wel is het van belang om na een woedeuitbarsting positieve aandacht aan je kind te geven.

Begrip tonen

In mijn werk heb ik ook te maken met kinderen met woedeuitbarstingen. Ook bij Mia die hard met knuffels naar andere kinderen gooide, omdat ze iets niet wilde doen. Ik heb rustig de knuffels bij haar weggehaald en haar verder gelaten. Toen ze gekalmeerd was, zei ik tegen haar: ‘Ik heb het idee dat je vaak op je kop krijgt en dat je daarom boos bent.’ Dit bleek zo te zijn en ze ontspande zichtbaar door het begrip dat ik toonde. Daarbij gaf ik een compliment. ‘Ik zag dat je de vorige keer een goede tekening gemaakt had. Ik zou het fijn vinden als je dat nu weer wil doen.’ Vaak gaan kinderen hierdoor toch aan de slag met een opdracht waar ze eerder tegenaan schopten. De boosheid is er uit en ze hebben de rust om verder te gaan.

Complimentendagboek

Ik kan me voorstellen dat het lastig is om naar de positieve kanten van je kind te kijken in een periode met veel boosheid. Een complimentendagboek kan hierbij helpen. Hierin schrijf je elke dag drie complimenten, die je ook met je kind deelt. Door de complimenten ga je als vanzelf positiever naar je kind kijken. En vergeet vooral niet om ook een compliment aan jezelf te geven. Hoe goed je je kind steunt of juist hoe goed je even rust hebt genomen door wat voor jezelf te doen.

Hoogsensitieve complimenten

Als je bij het geven van complimenten ook let op de intense belevingswereld van je kind, krijgt hij of zij inzicht in de positieve kanten van hoogsensitief zijn. Voorbeelden van complimenten die bij hoogsentitiviteit passen zijn: ‘Je kan goed voor je broertje zorgen’ of ‘Je kan goed allerlei oplossingen voor een probleem bedenken’. De complimenten helpen je kind om meer zekerheid en zelfvertrouwen te krijgen. Op die manier zal het gedrag van je kind geleidelijk veranderen.

Extra ondersteuning nodig?

Wil je graag extra ondersteuning voor je zoon of dochter om uit de neerwaartse spiraal te komen? Ik kan hem of haar begeleiden om beter met de intense prikkels om te gaan, zodat er meer rust komt in jullie gezin. Neem hierover gerust contact met me op.

over Janneke Luijkx

Mijn naam is Janneke Luijkx. Ik ben eigenaar van Het Sleutelbos, een praktijk waar kinderen op een creatieve manier begeleid worden bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik ben coach, schrijfdansdocent en psycholoog en woon in Wateringen.