Labeltjes

Eerst heb ik niet door wat het is. Ik ga krabben en bedenk dan ineens, “ooooh, daar zit vast een labeltje. Maar dit is zo’n leuke jurk, ik ga nu niet iets anders aan doen. Ik negeer het gewoon. Er is ook geen tijd meer om iets anders aan te doen voor ik wegga.’

Het brandt

Dus ik zit in de auto en probeer het branderige gevoel op mijn huid te negeren. Net als bij de Yin Yoga, ik hoor mijn yoga-docente in mijn hoofd zeggen: ‘Laat de sensaties er zijn.’ Bij de yoga lukt me dat best goed. Ik doe nu ook mijn best, maar het plastic draadje aan het labeltje lijkt nu in mijn huid te snijden. Zodra het mogelijk is, zet ik de auto aan de kant, ruk mijn tas open en pak de schilderstape die ik vaak bij me heb voor de creatieve coaching. Ik scheur een stuk af en plak het op het labeltje. De tape schuurt een beetje, maar dat is niet erg. Want het brandende gevoel trekt langzaam weg, wat een enorme opluchting is.

Gevoeliger zenuwstelsel

Heeft jouw kind hier ook last van? Dan kan het zijn dat hij of zij hoogsensitief is. Als je hoogsensitief bent, is je zenuwstelsel gevoeliger. Je brein werkt hierbij op een andere manier.

Hoogsensitieve kinderen merken het kleinste prikkeltje op, waardoor zij bijvoorbeeld last kunnen hebben van labeltjes in kleding. Of van de vervelende sokken of de broek die schuurt. Niet elk hoogsensitief kind is hier gevoelig voor. Kinderen kunnen ook gevoelig zijn voor fel licht, geluid of sterke geuren en voor allerlei emotionele prikkels.

Zachte kleding

De prikkels die door kleding veroorzaakt worden, zijn nog het gemakkelijkst weg te nemen. Erkenning van dat het vervelende gevoel er ook echt is en niet ingebeeld is, scheelt al veel. En er is zoveel leuke, zachte kleding te vinden. Soms alleen als moeder even loslaten dat je dochter net die strakke broek niet draagt, die jij zo leuk vindt staan.

Dan voelt je zoon of dochter fijne kleding op de huid en is het alvast 1-0 bij het omgaan met de prikkels die nog meer op hen afkomen. En bij het ontdekken van wat de kwaliteiten zijn van hoogsensitief zijn, want die zijn er zeker!

Daarover de volgende weken meer.

over Janneke Luijkx

Mijn naam is Janneke Luijkx. Ik ben eigenaar van Het Sleutelbos, een praktijk waar kinderen op een creatieve manier begeleid worden bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik ben coach, schrijfdansdocent en psycholoog en woon in Wateringen.