Een nieuwe start

Een nieuw schooljaar, het voelt als een nieuwe start. Voor de zomervakantie was het een vreemde tijd. De start van de intelligente lockdown, binnenblijven en geen idee hoe het allemaal verder zou gaan. Met het hele gezin werken aan de keukentafel. Continue aanpassen aan nieuwe maatregelen, voor sommige kinderen (en hun ouders) was dit lastig, vooral voor kinderen die van veel structuur houden.

Daarna gingen de scholen weer open, zagen kinderen hun vrienden en vriendinnen weer op school. Wel weer wennen aan het nieuwe ritme. Ik kon zelf ook weer ‘live’ aan het werk. Wat fijn was. Langzaam startte mijn begeleiding weer op en voor sommige kinderen was dit broodnodig omdat het emotioneel niet zo goed met hen ging. Door een continue gevoel van stress was de druk zo hoog geworden dat ze op school niet goed konden functioneren.

Het beste is het dan om eerst de stress te verminderen. Dit kan door te tekenen, dieren na te doen en door te lachen. Dit kan op allerlei manieren. Gewoon een tekening maken. Een wilde krastekening of een tekening maken op muziek. En af en toe lekker baldadig keihard op de tafels trommelen in schuim, zodat de spetters er met veel kabaal afspatten en dan weer steeds rustiger rondjes in het schuim schilderen.

Verhalen over dieren maken het gemakkelijker voor kinderen om te praten over waar ze mee zitten. Ik bedenk verhalen die op de situatie van het kind slaan. Zoals over een klein spinnetje dat een web wil maken dat zo mooi is, dat ze haar gemaakte web steeds weer kapot maakt en opnieuw begint. Het web is nooit goed genoeg. Ik vraag een kind dan wat het spinnetje nodig heeft om het web goed te vinden zoals het is. Op die manier komt het minder dichtbij dan als ik het over de spanning bij een rekentoets op school heb. En kan een kind zelf oplossingen bedenken.

Dieren nadoen werkt ook goed om te ontspannen. Als je glimlacht maakt je brein endorfine aan waardoor je je gelukkiger voelt. Dit werkt naar mijn idee ook zo met het nadoen van dieren. Als je loopt als een leeuw, voel je je ook als de koning van de dieren. Grommen als een beer maakt je sterk en snuffen als een konijntje is goed voor de concentratie.

En natuurlijk lach je erbij en relativeer je de boel, waardoor je je weer beter staande kunt houden in de ‘echte’ wereld.

Kom maar op nieuw schooljaar!!

over Janneke Luijkx

Mijn naam is Janneke Luijkx. Ik ben eigenaar van Het Sleutelbos, een praktijk waar kinderen op een creatieve manier begeleid worden bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik ben coach, schrijfdansdocent en psycholoog en woon in Wateringen.